Kampanja za mališane

Objavljeno: 30.10.2022

Radovi o svemiru letjet će u svemir!

 

Na osnovu ranije objavljene informacije, u cijelom regionu, da će zemlje Svemirske asocijacije Jugoistočne Evrope (SESA) zajedno sa partnerima iz Indije lansirati zajednički satelit u orbitu, CERIT - Centar za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju, kao član SESA-e, obaviještava građane da je na nivou SESA-e donijeta odluka da se pokrene kampanja uključivanja djece iz vrtića i osnovnih škola u ovaj historijski projekat.

 

Ovo će biti posebna, dodatna, misija zajedničkog satelita u kojoj će učestvovati djeca iz cijelog regiona.

 

Šaljemo dječiju maštu u svemir! 

 

Zadatak za mališane je da nacrtaju ili naprave rad na temu svemira, fotografišu i pošalju nadležnoj organizaciji SESA članica  - BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Sve što bude poslato biće objavljeno na sajtu SESA-e i smješteno u memoriju satelita i lansirano u svemir do kraja godine. Objavom na sajtu svi će imati trajnu potvrdu o učešću, a uvid u materijal će biti neprestano javno dostupan.

 

Na ovaj način želimo da svako dijete u Bosni i Hercegovini učestvuje u aktivnostima pri slanju našeg prvog satelita u svemir. - Armin Đidelija, potpredsjednik SESA.

 

Velika je stvar sama činjenica da će zemlje jugoistočne Evrope poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije budu dio svemirskog programa. Na ovaj način želimo da svako dijete u Bosni i Hercegovini ima jednake mogućnosti za učenje i razvoj u svemirskom programu, te da se upoznaju s istim. - Anes Hadžiomerović, predsjednik SESA.

 

Mi i naša djeca treba da gradimo novu budućnost, da obnavljamo saradnju, da čuvamo zajedništvo. Ovo će djeci ostati za cijeli život, pratit će ih cijeli život, ovo je dobar početak za njih. Ponosni smo na činjenicu da je u ovaj historijski događaj i poduhvat uključen cijeli region jer da u ovoj kampanji učestvuju samo djeca iz jedne zemlje glavni cilj ne bi bio ispunjen. Učestvuju djeca iz svih SESA zemalja, a to je je već u startu saradnja i prikaz svijetle budućnosti. Simbolično rečeno, sigurno je da će svi zajedno, ovako mali, prvi put gledati u istom smjeru već tokom lansiranja, a i mi zajedno sa njima, a to je dobar početak za gledanje i rad u istom smjeru i na drugim poljima.- Dušan Radosavljević, predsednik Komiteta za razvoj svemirskog programa.

 

Kako poslati projekat u svemir

 

Kao odgovorna organizacija za realizaciju ove kampanje u Bosni i Hercegovini, poziva vrtiće, osnovne škole, roditelje, vaspitače, nastavnike, profesore da informišu djecu o ovoj kampanji i načinu učešća. Kampanja traje do 1. decembra 2022. godine.

 

Podsjetimo se, INDO-SESA satelit je jedan od 75 indijskih satelita koji će biti lansirani povodom proslave 75 godina nezavisnosti Indije. Jedan od 75 satelita dodijeljen je SESA-i.

 

FORMULAR ZA SLANJE SLIKA

 

Formular možete naći na web stranici www.sesa.agency ili kliknite na ovaj link i ispunite sve informacije da bih uspješno poslali vaš projekat. Napomena: za slanje formulara neophodno je imati Gmail.

 

https://bit.ly/SESA_Slike_u_Svemir


Galerija